Preskoči navigacijo

Sporočila za javnost

IBM Forum u Sarajevu predstavio viziju Mudrije planete i prevazišao sva očekivanja

IBM stvara mudriju planetu i u Bosni i Hercegovini

Ovogodišnji IBM Forum u Sarajevu nastavlja se i nadograđuje na prošle godine predstavljenu IBM-ovu globalnu inicijativu Mudrije planete. U IBM-u su uvjereni da je to pragmatičan način za rješavanje Sarajevo, 16. septembar – U Sarajevu je održan 4. IBM Forum, središnji IT događaj godine u Bosni i Hercegovini, čiji je ovogodišnji slogan »Planeta postaje mudrija«, što predstavlja nastavak prošle godine predstavljene IBM-ove globalne inicijative - Mudrija planeta. Prvi nacrti najnaprednijih inteligentnih IT rješenja već su prisutni i u Bosni i Hercegovini, jer su ih za nadogradnju svojih poslovnih procesa izabrale jedne od najjačih bh. kompanija poput BH Telecoma i Hypo Alpe Adria Leasinga. U Hotelu Radon Plaza, na ovogodišnjem IBM Forumu, okupili su se najugledniji strani i domaći stručnjaci i predstavili niz rješenja i sistema, koji već danas našu planetu čine mudrijom.

izazova današnjeg svijeta. U Bosni i Hercegovini već rade mudriji sistemi: „Zbog složene IT infrastrukture, upravljanje tradicionalnim metodama u BH Telecomu postalo je praktično neodrživo. Težište sistema za kontrolu IT infrastrukture nizom rješenja, udruženih u IBM Tivoli, prenijeli smo na drugi nivo i omogućili jedinstven uvid u status i rad sistema, mreža, baze podataka i aplikacija,“ - izjavio je generalni direktor IBM Slovenije te Bosne i Hercegovine Roman Koritnik. Mudra rješenja IBM-a implementirala je i kompanija Hypo Alpe Adria Leasing Sarajevo d.o.o. koja je uz pomoć IBM-ove programske opreme Cognos povećala efikasnost svojih izvještaja i analiza. IBM-ova platforma za cjelovito poslovno izvještavanje IBM Cognos BI omogućila im je pravovremenu i automatiziranu dostavu poslovnih izvještaja.

Mudra planeta znači ulazak računarske tehnologije u upravljanje i simulaciju životnih procesa u svim aspektima, pogotovo u kontekstu racionalizacije potrošnje. „U IBM-u smo svjesni, da moramo u vremenu, kada smo s prirodnim resursima vrlo ograničeni i kada je u svijesti ljudi već usidren odgovoran odnos prema njima, napraviti korak naprijed i pokušati kontrolirati i prije svega smanjiti njihovu potrošnju, prvenstveno potrošnju vode i drugih izvora energije,“ - istakao je Gregor Lončar, u IBM-u odgovoren za riješenja u javnom sektoru za područje SWG CEE. IBM zato razvija tehnologiju s učinkovitim sistemom praćenja, koji uključuje redovne analize i koje gradu pomažu da dragocjeni prirodni resursi koriste se učinkovitije i pažljivije.

Tom prilikom, na novinarskoj konferenciji održanoj u sklopu današnjeg IBM Foruma, sugovornici su iznijeli neke konkretne rezultate. Istraživanje koje je uključivalo 439 gradova širom svijeta pokazalo je da su gradovi s mudrim rješenjima u saobraćaju prosječno smanjila smetnje u saobraćaju za više od 700 hiljada sati godišnje. U Španiji 8 bolnica i 470 klinika za primarnu zaštitu uvelo je mudrije zdravstvene sisteme te su time do 10% poboljšali kliničke rezultate i efikasnost rada. Četiri vodeća trgovca u svijetu uštedjela su mudrijim rješenjima i do 30% vremena u nabavnom lancu, zalihe su smanjili na 25%, a prodaja je porasla za 10%. To su konkretni i mjerljivi rezultati mudrih IBM rješenja.

U 20 predavanja, stručnjaci IBM-a i IBM-ovi poslovni partneri, prezentirali su implementirana mudra rješenja u svakodnevni rad te predstavili najistaknutija inostrana rješenja koja vode racionalnijem i efikasnijem korištenju podataka i mogućnosti za njihovo uvođenje u lokalnu sredinu. Ključ za mudrije sisteme krije se upravo u podacima, koje mudrim poslovanjem pretvaramo u vrijednost. To omogućava predviđanje, pa čak i prognoziranje promjena u sistemima.

IBM Forum predstavlja središnji IT i poslovni događaj u Bosni i Hercegovini. Svake godine na njemu se susreću brojni stručnjaci, koji kroz primjere dobre prakse i novitete određuju smjernice tehnološkog razvoja. IBM je prvi forum u Sarajevu organizirao 2007. godine, a ove godine organizaciji su se pridružile i najuglednije domaće IT kompanije: Megatrend, SK Tradeing, Recro net, QSS, Emerging Markets Consultants, S&T i BBS. Na taj način IBM Forum nesumnjivo postaje središte informacijske budućnosti Bosne i Hercegovine.

Potpis ispod fotografija

Foto 1: Generalni direktor IBM Slovenije te Bosne i Hercegovine Roman Koritnik na današnjem IBM Forumu u Sarajevu naglasio je da su mudrija rješenja već prisutna i u Bosni i Hercegovini.Foto 2: IBM Forum predstavlja središnji IT i poslovni događaj u Bosni i Hercegovini na kojem se ove godine okupilo više od 400 učesnika.
Dodatne informacije: Tanja Subotič, direktorica marketinga i korporativnog komuniciranje u IBM Slovenija, tel. +386 1 479 69 03, fax. +386 1 479 66 01, e-mail: tanja.subotic@si.ibm.com, www.ibm.si.

Agencija Dialog co., Lejla Oruč, vođa projekata za BiH, GSM +387 61 134 745, e-mail: dialog@dialog-si.net, www.dialog-si.net