StudentsStudents

Solliciteren

Oké, wij hebben uw interesse gewekt en nu wilt u weten wat er hierna gaat gebeuren. De vragen tollen door uw hoofd… Wat zoeken zij? Hoe kan ik solliciteren?

Maakt u zich geen zorgen, die vragen worden allemaal beantwoord en in dit deel geven wij u alle informatie die u 'moet hebben' om uw sollicitatie bij IBM te helpen laten slagen.

Je zou verwachten dat een bedrijf dat zich zo sterk richt op het anderen helpen innoveren, voor zijn eigen werknemers ook behoorlijk innovatieve programma's heeft.

En dat is ook zo!

Om te ontwikkelen en te groeien heeft u een werkgever nodig die ook oog heeft voor de minder tastbare - maar daarom niet mindere cruciale - arbeidsvoorwaarden die een baan plezierig en bevredigend maken: voorwaarden zoals de flexibiliteit om werk en privéleven te combineren, de vrijheid om uw eigen loopbaanontwikkeling te sturen, en meer zeggenschap over het vormgeven van de producten en de cultuur van het bedrijf.

Mogelijkheden

Jaarlijks doen ruim 100 studenten praktijkervaring op bij IBM Nederland B.V., door middel van een stage, zowel meeloop- als afstudeerstage. Deze studenten bevinden zich door de gehele organisatie en zijn afkomstig van een breed scala aan opleidingen.

Het Stageburo bewaakt en formuleert het stagebeleid binnen IBM Nederland B.V. en is actief betrokken bij onder andere de werving, selectie, introductie en begeleiding van stagiaires.

Wat zoeken we?

We hebben je een idee gegeven van wat IBM te bieden heeft en hoe het leven er uit zou zien als je bij ons zou werken. Maar er is slechts één manier om dat zeker te weten, namelijk door hier daadwerkelijk te zijn. Je krijgt dan een beter beeld van ons selectieproces. Als je besluit te solliciteren, adviseren we je goed te onthouden dat je vermogen om in een team te werken, je motivatie om iets te bereiken, je vermogen om innovatief te denken en je wens om het verschil te maken, voor ons net zo belangrijk zijn als je studieresultaten.

De mensen die bij IBM het meeste succes hebben, zijn energiek en creatief, met een duidelijke nadruk op het verlenen van uitzonderlijke service aan de klant. We hebben deze set kenmerken vastgesteld en steeds verder verfijnd, om uiteindelijk te komen tot onze foundational competenties. Deze zijn een aanvulling op de IBM Values en geven aan welke vaardigheden je nodig hebt om bij IBM te kunnen slagen. Als je bij ons wilt werken, is dit de beste manier om te beginnen: door te bepalen op welke manier je deze vaardigheden al hebt gebruikt en welke voorbeelden je daarvan kunt geven.

So, now you know the process, what are we actually looking for? Here’s the lowdown on the key qualities. Think about whether, and how, you can demonstrate them.

Aanpassingsvermogen

We zijn op zoek naar mensen die flexibel zijn als er dingen veranderen. Hoe ga je om met veranderingen, onzekerheid en stress? Blijf je kalm en beheerst? Kun je aantonen dat je meerdere projecten of opdrachten met tegenstrijdige deadlines tóch tot een goed einde hebt gebracht? Kun je in geval van veranderende eisen snel een nieuwe aanpak of een andere oplossing bedenken?

Teamwork & samenwerking

Deze competentie heeft ermee te maken dat je ons laat zien hoe je met je collega’s samenwerkt om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Respecteer en waardeer je dat anderen verschillend zijn? Kost het je weinig moeite om relaties met anderen op te bouwen en te onderhouden? Biedt je anderen hulp en ondersteuning, en stelt je je kennis beschikbaar?

Communicatie

Deze competentie richt zich op de manier waarop u met anderen communiceert. Kun jij zowel mondeling als schriftelijk informatie nauwkeurig en goed overbrengen? Pas je je manier van communiceren aan aan je doelgroep? Kun je goed luisteren en stel je de juiste vragen waar nodig? Kun jij mensen enthousiast maken?

Motivatie

Deze competentie heeft alles te maken met uw inzet om succes te hebben en uitdagende doelen te bereiken. Neem jij het initiatief om nieuwe dingen te leren die van belang kunnen zijn voor je toekomst? Wil jij dingen leren die verder gaan dan je huidige baan of opdracht? Ben je energiek en gemotiveerd bezig om werk van de hoogste kwaliteit af te leveren? Ben je bereid om extra tijd en energie in je project te steken als dit nodig is om betere resultaten te bereiken?

Creativiteit

Ben je vindingrijk en ondersteun je dit door logische methoden en geschikte analyses om problemen op te losen? Voer je zorgvuldig onderzoeken en analyses uit om mogelijke problemen vóór te zijn en de passende maatregelen te nemen? Denk je bij het oplossen van problemen "out of the box"? Heb jij een vernieuwende blik je naar mogelijkheden in plaats van problemen?

Klantgerichtheid

Deze competentie is gericht om te kijken of je in staat bent om met cliënten samen te werken, vooraf al een beeld te hebben van hun eisen en daar dan ook passend op te reageren. Cliënten kunnen collega's zijn, studiegroepjes, docenten of klanten voor wie je werkt. Bouw je snel en gemakkelijk een goede verstandhouding op en denk je in situaties vanuit verschillende oogpunten? Adviseer jij oplossingen die voldoen aan ieders eisen? Beantwoord jij hun vragen snel en nauwkeurig? Heeft de tevredenheid van de klant de hoogste prioriteit?

Passie voor het bedrijf

Kun jij laten zien dat je enthousiast bent over IBM en voor de branche waarin we opereren. Weet jij wat IBM zoal doet en welke successen we de laatste tijd hebben geboekt? Kun je laten zien dat je op de hoogte bent van recente trends binnen de IT & Consulting-sector? Wordt jij enthousiast bij het idee dat je voor IBM zou kunnen werken?

Ben jij proactief?

Dit heeft ermee te maken dat je proactief bent en tijdig verantwoordelijkheid neemt voor werkzaamheden en beslissingen. Kun jij ons laten zien wanneer je de verantwoordelijkheid hebt genomen voor fouten en wat je hebt gedaan om ze op te lossen? Richt je je liever op het oplossen van moeilijke situaties of zoek je liever iemand die je de schuld kunt geven? Hou je vooraf al rekening met mogelijke problemen binnen een project en stel je je plannen daarop af?

Betrouwbaarheid

Hierbij gaat het erom dat je ons ervan kan overtuigen dat je op een integere en professionele manier met anderen omgaat. Hou je je aan je afspraken en ben je positief over de mensen, vereninig of bedrijf waar je voor werkt? Communiceer je open en eerlijk met anderen en houd je je aan je beloften?

Zoeken naar een baan en solliciteren

Om alle op dit moment beschikbare functies te bekijken, klikt u here.

1. Selecteer uw zoekfilters:

2. Wanneer u de baan vindt waarvoor u interesse hebt, drukt u op de ‘Apply Directly’ of ‘Add to Basket’ als u wilt solliciteren naar meerdere banen.

3. Vul het formulier in om u te registreren en volg de instructies op het scherm met betrekking tot hoe u kunt solliciteren en uw CV kunt indienen.

Een algemene sollicitatie indienen
U kunt ook een speculatieve sollicitatie indienen. Klik hier om contactinformatie te geven. Vul het korte formulier in en hecht uw CV aan, dan zullen wij u informeren wanneer er een relevante functie vrijkomt.

Als alternatief kunt u contact opnemen met: stage@nl.ibm.com

 

Toptips

Hier geven wij u onze toptips met betrekking tot door het selectieproces komen! Dit kan allemaal simpel en voor de hand liggend lijken, maar het zou u verbazen welke beginnersfouten er worden gemaakt tijdens ons selectieproces.

Denk tijdens het hele proces aan de vaardigheden waarnaar IBM op zoek is en hoe u kunt aantonen dat u daarover beschikt.

Sollicitatieformulier

Sollicitatiegesprekken


Vanessa Gough’s Top Tips
Vanessa is a Professional Development Manager at IBM.